sofria.blogg.se

Psykopater del 3. Tidiga varningstecken och viktiga skillnader mellan psykopati och diagnosen asperger som ofta misstas för psykopati

Publicerad 2020-04-05 01:22:00 i Allmänt,

Till att börja med vill jag bara understryka att en psykopat är en ond individ som är ute efter att göra andra illa helt utan att beröras av den andres reaktion eller känslor till följd av psykopatens beteende. Det hörs egentligen på ordet att en psykopat är ute efter att psyka och röra till det för andra.
 
En psykopat: 
 
- Är ond och vill andra ont samt älskar att såra
- Skiter i andras känslor
- Är ute efter något särskillt och gör allt för att få det den vill ha
- Gillar att se andra lida
- Är noggrant planerande och fullt medveten om hur den ska göra andra illa
 
I jämförelse med diagnosen asperger:
 
En person med asperger är inte ond. Även om denne inte alltid förstår andras känslor så vill den tvärtom gärna förstå och är inte ute efter att såra eller göra andra illa. Om detta ibland ändå sker beror det i regel på missförstånd eller brister i kommunikationen "det sociala spelet". En person med asperger kan vara mycket empatisk, särskilt gentemot nära och kära, till skillnad från en psykopat som helt saknar empati. Psykopaten har starka målsättningar med sina handlingar vilket personer med asperger ofta också har, men en person med asperger förstår när denne inte kan bete sig på ett sätt som skadar andra. Dessutom är det vanligast hos asperger-individer att dennes specialintressen riktar sig mer mot prylar och föremål eller i övrigt sådant som inte inkluderar människor - skriva, måla, samla på saker, osv. 
 
Jag har många vänner med asperger och kände att jag ville belysa detta särskilt, eftersom jag vet att personer med asperger tyvärr ofta likställs med att ha psykopatiska drag. Kanske denna förväxling mångt och mycket beror på att båda diagnoserna inkluderar någon sorts brist i att förstå andra människor. De som har asperger vill dock ofta förstå andra och mår ofta dåligt när det blir missförstånd med andra eller om de får höra att de sårat eller gjort någon annn person ledsen, vilket en psykopat inte till något pris gör. De bryr sig nada. En sak i sammanhanget att nämna är att personer med asperger kan ha lättare än andra att råka ut för psykopater då de ofta är godtrogna och tror gott om personer som beter sig gott emot dem. De kan ha svårare att se igenom andra som försöker lura eller bedra dem och att inse att andra bara spelar dem ett spel, så som psykopater gör och dessutom tyvärr är ganska skickliga på. Psykopater dras ofta till den typem av person som är lättast att lura och lättast att fånga i sin hov. 
 
 
6 Tecken På Att Han Inte Kommer Lämna Dig
 
Hur ska man då så tidigt som möjligt lyckas identifiera psykopater för att i ett så tidigt skede som möjligt kunna dra sig undan och slippa bli denne hemska människas offer? Det finns några tidiga varningstecken man kan vara vaksam över. Psykopaten:
 
-  Verkar ointresserad av både sina egna samt dina närstående och vänner samt dina intressen som denne inte delar med dig
- Skiftar lätt humör från bra till sämre humör om denne får för lite uppmärksamhet. Detta är ett trick  att försöka få dig att tycka synd om och med detta ge personen mer uppmärksamhet.
- Har ofta ett detaljfokus där materiella saker kan verka viktigare än sådant som klassas som allmänintresse. Exempelvis nu i pandemitider fokuserar en psykopat mer på personliga intressen/problem än det krisande värdsläget som mer eller mindre berör alla. Ett annat exempel, som jag själv upplevt är när en person vars pappa hade dött och dennes största bekymmer verkade vara allt det praktiska tuntomkring begravningen, dess omkostnad och all ansträngning kring denna, medan personen däremot inte verkade bry sig särskilt mycket om sorgen efter pappans död.
- Pratar ofta om andra som om de vore motståndare och som om alla andra skulle vilja psykopaten illa
- Har ofta låga tankar om andra och pratar ofta illa om andra för att själv framstå som bättre samt för att avfärda andra att umgås med andra
 
Hoppas ni blev lite klokare. Vill även tillägga att jag inte hämtat infon från någon specifik källa utan skriver utifrån egna erfarenheter, om andras berättelser samt det jag visste sedan tidigare om ämnet. Jag har sett en del youtubeklipp och läst och hört om andras upplevelser kring psykopater de drabbats av. Det är tyvärr vanligare än man kan tro. Ca 10% av alla människor har drag av psykopati mer eller mindre, även om långt ifrån alla beter sig märkbart psykopatiskt eller skadar andra på ett så brutalt sätt som den värsta sortens psykopat kan göra. Många chefer har till exempel drag av psykopati men de beter sig inte svinigt eller förnedrande. De kanske bara är lite mer känslokall än andra vilket också kan vara en fördel i deras arbete. Det är när andra tar märkbar skada som psykopaten måste stoppas. 
 
Var försiktiga och varsamma. Du är inte värd att ta en massa skit från psykopater.
 
//S
 
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela