sofria.blogg.se

Vad jag äter för viktnedgång #1

Publicerad 2021-06-07 23:16:00 i Allmänt,

Ja, det kan man verkligen fråga sig. Just nu prövar jag mig fram mycket och min tanke är att själv märka vad som fungerar och vad som inte fungerar. Jag tror absolut att detta är högst individuellt och vad som funkar för mig kommer troligen inte vara en skräddarsydd kost vad gäller just dig. Mycket beroende på hur lång och bred du är samt hur din kroppssammansättning ser ut men framförallt beroende på hur du lever ditt liv. Har du ett aktivt liv och ett aktivt jobb kan du behöva nästan dubbelt så mycket näring varje dag som en mycket lat och inaktiv person - detta gäller även under viktnedgång.
 
Men, det är klart att vissa mekanismer angående kosten fungerar snarlikt för de flesta och det är det jag tänkte försöka betona i dessa "vad jag äter-avsnitt". Alltså exempel på tydliga röda trådar gällande framgångsrecept och vad som generellt verkar vara en gyllene nyckel för att bibehålla en ihållande viktminskning. Än så länge har jag väl mest en teoretisk grundram där jag samlat in och repeterat fakta som jag behöver ha i bakhuvudet.
 
En första viktig grundbult är att man måste välja livsmedel som ger få kalorier i förhållande till hur bra de mättar - då blir det hållbart genom att maten är vollymmässigt stor och tar plats i magen samtidigt som man får i sig mindre energi vilket är ett måste för att bränna bort kroppsfett. Oavsett om du äter lchf eller popcorndieten gäller energiunderskott för kroppsfettunderskott.
 
Exempel på mättande mat med få kalorier är mat med mycket fibrer så som grönsaker, rotfrukter, frön och gryn samt proteinrik mat så som kött, kyckling, fisk, ägg, kvarg och keso. Vi vill här välja de proteinkällor där det finns som minst fett. Till exempel så innehåller kycklingfilé och fläskfilé så gott som 0% fett medan kycklingklubba ligger på 13%fett och fläskkottlett lika så.
 
När det gäller mejerier är kvarg så gott som fettfritt och keso har en lite högre fetthalt men grädde, fullfet creme fraiche, osv går ju fetbort om vi ska undvika kaloribomber. Man kan så klart äta feta produkter, men du kommer då måsta äta så mycket mindre mängd för att inte kalorierna ska rusa iväg och förhindra din viktnedgång om du nu är ute efter just detta!
 
Ja detta är vad jag bör förhålla mig till men det är svårt, mycket svårt att köra på till 100% och ett välkänt begrepp inom träningsvärlden som även jag förespråkar är 80-20metoden som innebär att 80% av kosten ska bestå av hälsosamma råvaror som beskrivs ovan och resten får bestå av mindre bra mat. Jag tror detta är ett hållbart sätt och strävar därför efter att förhålla mig till detta. Med andra ord har jag egentligen inga förbud, det gäller bara att begränsa sig.
 
 
 
På återseende!
 
//S
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela